Székhely:
4921 Tivadar
Petőfi u. 18.

Postacím:
4921 Tivadar
Petőfi u. 18.

Ügyvezető Igazgató:
Madai Géza

Tel: +36 30 219 5973
 
E-mail:
Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
 
Facebook:
 
Öreg-Túr

A Túr az ukrán – román - magyar hármashatárnál, Garbolc térségében lép hazánk területére. Az Élő-Túr a Felső-Tisza egyik baloldali mellékfolyója. Vízgyűjtőjéből 944 km2 határainkon kívülre, 317 km2 (25 %) Magyarország területére esik. A Túr összetett folyórendszer. Ha csak a köznapi nyelvben is használatos elnevezéseket nézzük - Túr, Túr folyó, Kis-Túr, Öreg-Túr, Túr-belvíz főcsatorna, Alsó-Öreg-Túr, Felső-Öreg-Túr – úgy tűnhet, hogy nem egy folyóról van szó.  

A Túr nevét az ősszláv őstulok főnévből kialakult (“őstulok patakja“ jelentésű) szóból származtatják. A folyó az erdélyi Avas-hegységben, Avasfelsőfalu község határában ered 989 m-es magasságban. Nyugati irányba tartva éri el a Szatmári síkságot. Magyar területre még elég nagy eséssel érkezik, erősen kavicsos hordaléka csak Kishódos–Tisztaberek községeknél változik homokos hordalékká. Egykor 146,5 km hosszú, hajdani Tisza mederben csatangoló folyócska volt, mely ma magyar területen 18 km hosszan szabályozott természetes mederből (Sonkádig), a torkolat felőli részén, 11,5 km hosszban egy teljesen új csatornaszakaszból (Sonkád és Tiszakóród között) áll. A Túr-belvíz főcsatorna (Sonkádtól a Tiszával nagyjából párhuzamosan fut) pedig az egyik eredeti, kanyargós Túr meder, mely ma kettős hasznosítású, de vízügyi szempontból elsősorban belvízcsatorna, ami Olcsvaapátinál torkollik a Tiszába. A népnyelv ezt a szakaszt nevezi Kis-, vagy Öreg-Túrnak, sőt Túr folyónak is. A Túr-belvíz főcsatornából Kömörőnél kiágazó Nagyari-Túr-ág (Holt-Túr) Nagyarnál folyik a Tiszába. A hagyományok szerint erről a helyről írta Petőfi Sándor, hogy „…ott, hol a kis Túr siet beléje…”. Az Alsó-Öreg-Túr a Sonkád Olcsvaapáti közötti Túr-belvíz főcsatorna, míg a Felső-Öreg-Túr szintén egy eredeti Túr folyómeder a szabályozott Túr mederrel nagyjából párhuzamosan fut, az országhatártól Sonkád-Botpalád térségéig, ma belvízcsatorna.

A Túr egyik fontos környezeti pozitívuma, hogy a víz tiszta. Ennek a fő oka az, hogy román területről nem szennyezetten lép be Magyarországra. Egyes mérések szerint a Túr felső szakasza Európa egyik legtisztább folyója, így valóban ideális vízi túrázásra. A hajózható Öreg-Túr festői környezetben kanyarog, Mindkét partját sűrűn elhelyezkedő növényzet, fák, bokrok borítják, amelyek hosszú szakaszokon a folyó fölé nyúlva zöld „alagutat” képeznek. A víz sekély, helyenként vízi növényzettel sűrűn benőtt. Az Öreg-Túr talán a legszebb szakasza Sonkád – Kölcse - Túristvándi szakasz. Hasonlóan szép a kömörői szakasz, a Kömörői-erdő téréségében.